Categories

Posted: 2017-10-18 10:40:17

Javi mi se žena pre neki dan u radnji, baš dok sam stajala s Vladom u redu na kasi. Gledam je i ne znam odakle mi je poznata. A ona – srdačna sa mnom, ma ko da smo rod rođeni. Pa sve ’’kako ti je majka, jel’ otišla u banju, kako Beba, mnogo joj je slatko ono kučence, jeste zamenili pločice…’’. Ja bogznakako klimam glavom, a sve vrtim film ne bih li se setila iz koje je priče. Da stvar bude čudnija, upitah i ja nju – kako su njeni, kako kod kuće. Kaže ’’ah, znaš kako je, svi u nekoj trci, vidimo se uveče i to je to. Onaj moj se ne savija od posla…’’ Koji tvoj, mislim se, ima li ime taj tvoj… Da ako mi pomogne da se setim ko si, šta si… Elem, ispričasmo se sve u šesnaest – kaže, javi se da pijemo kafu, velim – hoću, hoću, samo da mi ova gužva prođe. Ko ti je to, upita Vlada. Nemam pojma, rekoh. E, nemaš pojma…? Pa ispričaste se za sve pare! Znam, ali ja stvarno ne znam ko je ona…

Iz škole, nije sigurno. S posla – ne da znam. Sa starog posla…? Zapamtila bi’ je već. Vrtić..? – upita Vlada. Ma daj, pa gde bi me se setila, prošlo je skoro četrdeset godina. Ne mislim na tvoj vrtić, već na Bebin, reče moj muž. Čekaj, samo dve mame pamtim iz vrtića – od onog Nemanje što je stalno dolazio u braon pantalonama i zelenom džemperu i od Maše, znaš onu mamu, sećaš se kako je bila dosadna, kad te spopadne da priča – nikad kraja. A nije ni iz škole, setila bih se, idem redovno na otvorena vrata. Da nije iz neke prodavnice, banke, pošte..? Nije, odmahnuh glavom. Pa odakle je…? Ne znam. S fudbala, možda..?

Kako uđosmo u kuću, tako mi se oglasi mobilni. Fejsbuk. Jedna nova poruka. ’’I samo da znaš da ti plavo mnogo lepše stoji. ’’ U potpisu – Izlivanje Noktiju Maja. Dve su mi sekunde trebale da sklopim kockice! Izlivanje Noktiju Maja mi se javila na kasi. Otvorih joj profilnu – kad tamo – naravno, nokti. U braku sa – Karburatori Povoljno. Radi u – sam svoj boss. Uđoh na profil – još noktiju. U prijateljima – opet sve sami Nokti, Depilacije, poneki Nameštaj po meri, i svega nekoliko nas – s normalnim imenima i profilima koji ne služe samo za reklamiranje i nagradne igre.
Nije ok, rekoh. Šta, upita Vlada. Pa to – da neko zna sve o meni, i ko sam i šta sam i da mi je majka bila u Vrnjačkoj banji i šta sam danas kuvala za ručak i sve – a ja o njemu ništa. Kakvo je to prijateljstvo uopšte? Fejsbukovsko, eto kakvo je. Uostalom, Dudo, nije ona kriva, ti si. Što – ja? Tako, lepo, kod tebe to brate, sve na izvol’te, ko da si sponzorisana stranica..! Što na um, to na drum. Zar baš svih dve hiljade prijatelja moraju da znaju i gde smo bili i šta smo radili…? Sačuvaj makar nešto za sebe. Kako izbaciš novi status, tako one žene kod mene u firmi počnu da me čudno zagledaju. I ne moraš ti baš o svemu da pišeš… Šta koga briga razumem li se ja u boje..?

  • 0 Comment(s)
Be the first person to like this.