Categories

Posted: 2017-09-15 08:30:24

Crevna kandidijaza je danas sve veći problem u razvijenom svetu i kod nas pre svega zbog veće upotrebe visoko preradjene hrane, kao i namirnica kojim je dodat šećer. Uzrok je uglavnom gljivica Candida albicans.  Naizgled bezazlena gljivica, ona može da napravi pravi haos u ljudskom organizmu. O ovom oboljenju razgovarali smo sa mr.sci med dr Tatjanom Pešić, internistom gastroenterologom iz Poliklinike “Novakov i sar.”  http://poliklinikanovakov.com/

Foto: Guliver/Thinkstock

Ko oboleva

Prisustvo ove gljivice u velikom broju u crevima je danas široko rasprostranjeno u populaciji  različite životne dobi . Na nekontrolisano  umnožavanje kandide  utiču svi faktori koji slabe imunološki  sistem te  je ovaj nalaz čest kod hroničnih bolesnika – dijabetičara, obolelih na kortikosteroidnoj i hemioterapiji a moguć je i u trudnoći. Kod česte primene antibiotske terapije, zbog narušavanja crevne flore – dobrih bakterija, stvaraju se uslovi za gljivično umnožavanje. Takodje  se sve ćešće kao uzrok navodi  dugotrajna neadekvatna ishrana sa većim unosom prostih šećera, belog brašna, gaziranih sokova, kafe, alkohola a značajno je i prisustvo stalne stresogene situacije.

Najčešći simptomi

Najčešći simptomi su pojava nadimanja, učestalih , kašastih stolica, stomačnih bolova, redje zatvora, mučnine… Mogući su opšti simptomi kao što je osećaj slabosti, bolova u mišićima, promene raspoloženja i  alergijske promene na koži. Kandida se uglavnom dijagnostikuje u uzorku stolice ali obzirom da se radi o saprofitu značaj nalaza se mora kritički proceniti.

Koja metoda lečenja je najbolja saznajte na sledećoj stranici…

  • 0 Comment(s)
Be the first person to like this.