Categories

Posted: 2019-11-29 12:35:12

Sprečavanje viška kilograma u sezoni slava predstavlja poseban izazov, s obzirom na to da je trpeza daleko bogatija nego inače, a samim tim je i unos kalorija mnogo veći.
Verovali ili ne, prosečan stanovnik Srbije na jednoj slavi unese preko 5.000 kalorija, što je čak dva i po puta više od preporučenog dnevnog unosa kalorije i daleko od saveta koji bi nam bilo ko dao. Višak kilograma je ovde očigledna posledica na osnovu ovog uzroka, a „tihi ubica” usled preteranog unosa hrane jeste sve veći broj kardiovaskularnih bolesti.

Glavni akteri u sezoni slava ne pomažu u sprečavanju viška kilograma.
Za slavu se sprema toliko ukusnih jela: tu su supe, salate, meso, namazi, kolači, pa i alkohol. Da bi višak kilograma postao primetan, dovoljno je otići na svega dve do tri slave.
Za one koji slušaju savete u vezi sa fizičkom aktivnošću nije problem ukoliko nabace koji kilogram viška jer to možda i nisu sve masne naslage, nego višak vode koji će lako izbaciti. Međutim, oni koji nisu fizički aktivni, samo će gomilati kilograme.

Ali, šta ako vam kažemo da postoje zlatni saveti koje možete pratiti kako biste izbegli preteran unos kalorija, ali i zadovoljili svoje nepce omiljenim namirnicama i, na sve to, prošli bez „štete” po liniju?
Evo kako u tome da uspete.

U sezoni slava, tokom zimskih meseci, drugačija je i termoregulacija tela, što znači da se tada bazalni metabolizam ubrzava, a telo traži više hrane. Zato je teško sprečiti brojnije zalogaje i čašice koje još lakše „idu” uz priču tokom slava, jer tada niste ni svesni koliko ste kalorija u stvari uneli. Ovi izazovi zaista ne olakšavaju sprečavanje viška kilograma, te nije ni čudo što na proleće nismo zadovoljni svojom linijom.

Jedan od saveta za sprečavanje viška kilograma u sezoni slava jeste da, ukoliko planirate da veći deo neophodnih dnevnih kalorija, odnosno njih 2.200, unesete na slavi, za doručak pojedete nešto laganije, poput blagog obroka od 300 kalorija. Dva belanceta ili omlet u kombinaciji sa dvopekom i više su nego dovoljni za jutro. Za ručak možete pripremiti belo meso i pojesti ga uz salatu ili bareno povrće.

Nakon ova dva obroka, dolazi veče i vreme je za slavu.
Savetuje se da izaberete određenu grupu namirnica koju biste mogli najviše da konzumirate. To mogu biti salate, ali treba da imate na umu da u tom slučaju onda značajno smanjujete unos kolača, kao i da pijete nekalorijske varijante gaziranih sokova. Dakle, ako jedna limenka Coca-Cole ima 144 kalorija, a vi baš želite još pola kašike salate, zamenite je njenom nekalorijskom varijantom Zero.

Ukoliko, pak, najviše želite da jedete meso i da se njemu posvetite, savetuje se da na toj slavi smanjite unos salata, a da se posle toga zasladite jednim kolačem, ne sa više njih.
Za koju god opciju da se odlučite, važno je da broj unetih kalorija na slavi ne prelazi 1.800.U ovome vam najviše mogu pomoći nekalorijski zaslađivači u toku dana, pa se savetuje da kafu umesto šećerima, zasladite stevijom.
Međutim, glavni krivac za dobijanje viška kilograma, osim preteranog unosa hrane, svakako jeste i alkohol.

Nakon njega, dolazi do pojačanog lučenja insulina, tako da nam se velikom brzinom povećava osećaj gladi i sutradan.
Najvažniji savet za sprečavanje viška kilograma ne samo u sezoni slava, nego i inače, jeste da ne izbacujete nijednu namirnicu iz ishrane, već da dobro iskombinujete sve ponuđene namirnice tako da vam bude taman, odnosno da se ne prejedete. Trudite se da pojedete sve iz tanjira već pri prvom sipanju, ne vraćajući se po čuvene „repete”.

  • 0 Comment(s)
Be the first person to like this.