Categories

Posted: 2019-11-13 16:18:41

Kao i za mnoge druge zdravstvene probleme, mitova o aknama ima zaista puno. Postoji veliki broj nepotpunih ili neproverenih informacija koje obećavaju brzo i efikasno rešenje protiv akni. Ukoliko vidite ovakve tekstove na portalima ili magazinima, zapamtite – akne nisu problem koji se može rešiti za jedan dan. Potrebno je dosta strpljenja, pravilne nege, kao i adekvatna primena kvalitetnih preparata (LZ preporuku beauty rutine za kožu sklonu aknama možete pronaći na kraju teksta).

Kako ne biste poslušali pogrešan savet iz neproverenih tekstova koje ne pišu stručnjaci, savetujemo vam da uvek pitate vašeg dermatologa za savet o aknama ili bilo kom drugom beauty problemu. Danas, svaki slučaj akni može biti izlečen, a dobro edukovani lekari mogu da pomognu u lečenju postojećih akni, spreče pojavu novih i smanje šansu za nastanak ožiljaka. Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili briga u vezi nege svoje kože, slobodno se prvo obratite vašem dermatologu.Ovom prilikom, kako bismo razbili neke predrasude i bolje razumeli zablude o aknama, želimo da vam predstavimo šest najčešćih mitova i njihovu istinu:

#1 AKNE IMAJU SAMO TINEJDŽERI

Činjenica je da akne pogađaju najčešće tinejdžere, ali ih imaju i odrasli u dvadesetim, tridesetim i četrdesetim godinama. Jedan od uzroka ove pojave su hormonalne promene, ali i način života, loša ishrana, prekomerna uporteba šećera i slično. Tokom puberteta, hormoni doslovno “divljaju”, i na taj način se luči puno sebuma, te se stvara masna koža sklona aknama. U tridesetim su akne normalna pojava, i ima ih veliki broj žena. U doba puberteta, prirodno dolazi do hormonskih promena i rasta nivoa androgena (muških polnih hormona), kao i posledične hiperseboreje, koja je osnovna podloga za upalne procese i razvoj akni.

Kod odraslih, uticaj hormona je takođe veliki i treba proveriti šta je uzrok hormonske neravnoteže. Ipak, akne kod tinejdžera i odraslih se dosta morfološki razlikuju. One se obično manifestuju u vidu nepravilnosti na koži brade, donje vilice i vrata, u tkz. U zoni, dok se tinejdžerske akne najviše nalaze u T zoni. Jedan od glavnih uzroka je stres koji dovodi do pogoršanja akni, jer dolazi do hormonskog disbalansa usled pojačanog lučenja određenih hormona.

#2 ŽENE IMAJU MANJE AKNI OD MUŠKARACA

Hormonalne akne u odraslom dobu više pogađaju žene nego muškarce, zato što menstrualni ciklus utiče na čestu promenu hormonalnog statusa, što ujedno može uzrokovati češću pojavu akni. Takođe, akne se mogu pojaviti i u trudnoći usled prirodne fluktuacije hormona, gde dolazi do naglog porasta estrogena i progesterona. Akne se javljaju uglavnom kod osoba koje su ih imale ranije, i u trudnoći se mogu pogoršati. Akne se mogu pojaviti i nakon porođaja, usled hormonskih promena, takođe češće kod žena koje su i pre imale akne. Zbog povećanog nivoa androgena (muških hormona), stimulišu se lojne žlezde na povećanu sekreciju sebuma, i na taj način se aktiviraju akne. Ukoliko primetite akne, a imate oko 30 godina, ne očajavajte, jer je to normalna pojava. Srećom, i kod odraslih se akne jako lako rešavaju!

#3 PREVIŠE ŠMINKE STVARA AKNE

Iako vam šminka neće izlečiti akne, neće ih ni pogoršati, uprkos ovom popularnom verovanju. Ipak, ako ste sklone aknama, birajte nekomedogeni puder koji vam neće začepiti pore. Takođe, potrebno je skinuti šminku pre spavanja, očistiti lice gelom ujutru i uveče, i izbegavati sunđere i četkice za make-up, jer one sadrže mnoštvo bakterija.

#4 ČOKOLADA NE UZROKUJE AKNE

Ljudi krive čokoladu za stvaranje akni decenijama unazad, i to uverenje i danas ne prestaje. Naučne studije su pokazale da veza između čokolade i stvaranja akni – zaista postoji.

Pokušajte da izbegavate hranu visokog glikemijskog indeksa, kao i čokoladu s puno šećera. Naravno, možete uživati u čokoladi sa velikim udelom kakaa, ali u umerenim količinama!

#5 ISTISKANJE AKNI JE NAJBRŽI NAČIN DA IH SE REŠITE

Iako vam istiskanje deluje kao najbrže rešenje, potrudite se da to ne radite. Ukoliko to uradite, napravićete samo veću štetu, i stvorićete ranicu koja se brzo može inficirati. Najbolji potez je da ih prosto ostavite na miru, i da ih negujete odgovarajućim proizvodima koji sadrže aktivne sastojke prirodnog porekla (mineraliziranu termalnu vodu, hijaluronsku kiselinu, probiotik bifidus, salicilnu kiselinu, vitamin C….). Zahvaljujući ovim sastojcima prirodnog porekla, ovakvi preparati koriguju nepravilnosti povezane sa aknama, hidriraju kožu tokom celog dana, i obnavljaju i jačaju izmenjenu barijernu funkciju kože.

#6 STAVLJANJE PASTE ZA ZUBE NA AKNE JE LEK

Ovo ste sigurno nekada probale, kao i alkohol, sodu bikarbonu, hidrogen peroksid ili slične stvari. Istina je da će vam ovi DIY proizvodi trenutno umanjiti veličinu akni, izgledaće zaista manje i manje natečeno, ali ovaj efekat traje privremeno i može uzrokovati još veće crvenilo i iritaciju. Dugoročno gledano, ovakvi trikovi vam ne mogu izlečiti akne.

Sada znate šta je mit, a šta istina. Prema tome, nemojte da radite neproverene stvari koje ste pročitali negde na internetu. Ukoliko zaista želite da izlečite akne, uvek je najbolje da se obratite dermatologu koji će vam pripisati pravo sredstvo za čišćenje lica.

L&Z beauty preporuka je Vichy Normaderm Phytosolution rutina – dermokozmetička linija proizvoda koja se sastoji od gela i nege za masnu i kožu sklonu aknama u odraslom dobu.

Foto: @vichysrbija

A koju rutinu protiv akni vi koristite?

 

 

Foto: Getty Images

  • 0 Comment(s)
Be the first person to like this.