Categories

Posted: 2019-08-20 06:00:50

Sećate se oduševljenja kada ste prvi put rešili “Rubikovu kocku”, videli vokmen, i stali na rolšue? Onda mora da ste odrasli tokom osamdesetih godina. Zato se nostalgično vraćamo u prošlost, i prisećamo predmeta koji su obeležili dotični period.

Piše: Isidora Spasić

Akcione figurice

U pitanju nisu bile klasične lutke i igračke, već veoma specifične figurice od plastike. Urađene realistično, pokretljive, i sa dosta detalja, akcione figurice su mahom bile osmišljene kao zabava za dečake. Kao omiljene posebno se izdvajaju figurice Nindža Kornjača i He-Man-a.

Gumice za brisanje

Tokom osamdesetih godina u obzir nikako nisu dolazile obične četvrtaste bele gumice za brisanje. Na časovima u školi poenta je bila pojaviti se sa gumicama u što neobičnijim bojama i oblicima. Na primer: kišobran, meda, kasetofon, slova i auto, bili su popularan izbor za brisanje grešaka.

Rubikova kocka

Svi su želeli da je sklope, ali malo ko je u tome uspeo do kraja. Bez obzira na kompleksnost Rubikove kocke, ona se mogla naći u rukama ili rancu svakog mališana tokom osamdesetih. Fascinacija okretanja kockica i slaganja boja nikako nije mogla da dosadi, što ujedno objašnjava zašto je i danas ovaj predmet mnogima drag.

Vokmen

Kada se tokom ranih osamdesetih godina pojavio Sony Walkman, delovalo je kao da je u pitanju prava naučna fantastika. Ideja da svoju omiljenu muziku možete slušati i nositi svuda sa sobom, bila je potpuno otkrovenje. Više nije bilo potrebno da nosite ogroman kasetofon na ramenu, već je malena sprava sa slušalicama omogućavala da samo vi slušate isključivo ono što žeite. Čista magija!

VHS

Bilo je to vreme kada je posedovati video rekorder i biti član video kluba predstavljalo pravi ponos. Ništa nije bilo tako uzbudljivo kao ubaciti kasetu, i gledati neki od filmova kao što su: E.T., Povratak u budućnost, Beskrajna priča, Gremlini, Lavirint, Ko je smestio Zeki Rodžeru, Draga, smanjio sam decu… Ne zaboravimo i na crtane filmove: Mala sirena, Američka priča, Svi psi idu u raj, Zemlja pre vremena

Nintendo

Svet video igrica osamdesetih godina bio je u ekspanziji, a naročito kada se pojavila sprava Nintendo Entertainment System. Ko je imao tu privilegiju da poseduje Nintendo, bio je srećnik. Igrice su tada bile na kertridžima, i često bi morala da se briše prašina i duva u otvor za kertridž, kako bi se igrica pokrenula.

Ručni sat

Po sredi nije bio bilo koji ručni sat, već onaj švajcarske marke Swatch. Svako kul dete tokom osamdesetih moralo je da ima jedan na svojoj ruci. Jednostavnog dizajna, ali sa puno boja, Swatch satovi su bili i ostali jedan od statusnih simbola tog vremena.

Rolšue

Ako je i jedan “odevni predmet” bio toliko značajan osamdesetih godina, onda su to svakako bile rolšue. Na njima ste svuda brzo mogli da stignete, da ih bezbrižno vozite sa drugaricama po kraju, pa čak i na igranku da produžite. Rolšue su uvek predstavljale vid rekreacije i prevoznog sredstva, uz večito pitanje: “Ko će imati lepše?”

  • 0 Comment(s)
Be the first person to like this.