Categories

Posted: 2019-07-03 18:20:48

Na tradicionalnom festivalu Slavlje naroda u Hildenu Srbiju su predstavili jugoslovensko-nemački KUD Hilden i Folklorno društvo Zora iz Ratingena.

Festival je trajao dva dana, a otvorila ga je gradonačelnica Birgit Alkenings poznata po svom angažovanju na integraciji stranaca. Skup je u ime Generalnog konzulata Srbije iz Diseldorfa pozdravio konzul Nebojša Živanović, a u ime KUD-a Hilden predsednica Dragica Matejić-Šreder, pisac i prevodilac.

– Osnovani smo kao jugoslovensko-nemačko udruženje u vreme dok je bivša država postojala, ali se raspadom Jugoslavije nismo razišli. Cilj nam je i onda i sada bio spajanje kultura različitih naroda. Grad Hilden nas je podržao sve ove godine, na čemu smo gradskim vlastima veoma zahvalni – istakla je Šrederova.

Ona je zahvalila i folklornom društvu Zora koje je prihvatilo poziv da na festivalu predstavi deo srpske tradicije i gurmanskih specijaliteta. I mora se priznati da su to učinili veoma uspešno, jer su folkloraši nastupili oba dana festivala, a na štandu je bilo izobilje roštilja, gibanica, kolača i šljivovice.

Folklorno društvo Zora je izvelo koreografije Milka Živkovića i nastupilo je s tri grupe. Najmlađi su na bini izveli splet igara iz Vojvodine, a srednja grupa je zajedno s publikom ispred bine igrala Moravac, Vlaško i Žikino kolo. Najstariji folkloraši iz Ratingena su pred oduševljenom publikom drugog dana festivala izveli nekoliko koreografija iz jugoistočne Srbije i Bosilegrada.

Realizaciju ovog kulturno-zabavnog projekta osim članova Zore naročito su pomogle Aleksija Đorđević, Sanja Damjanović i Ljiljana Petrena, vredne aktivistkinje koje su uvek tu kad zemljacima zatreba.

Rasprodat kazan pasulja

Na srpskom štandu rasprodat je i pun kazan pasulja koji je neodoljivim mirisom otvarao apetit prisutnog sveta.

I drugi su bili dobri

– U kulturnom programu osim nas nastupili su Slovenci, Grci, Turci, Španci, Portugalci, Rusi, Česi i Italijani. Svi su imali i štandove i svi su bili dobri. Ovakvi susreti zaista su nešto nezaboravno – rekla je za „Vesti“Dragica Šreder koja je gotovo direktno sa festivala otputovala u Srbiju gde ima zakazane promocije svoje nove dvojezične antologije „Sećanje“.

  • 0 Comment(s)
Be the first person to like this.