Categories

Posted: 2019-03-12 11:00:52

Izgledaju kao mi, kreću se kao mi, a neki čak govore više jezika od nas. Pokazuju emocije i razumevanje. Kreirani su po našem liku sa idejom da nam budu sluge i pomoć. Kuda to sve vodi? Na pragu smo da saznamo jer budućnost je upravo sada. Kada vidite ove humanoidne robote ostaćete fascinirani, a možda i malo uplašeni.

Piše: Isidora Spasić

Nadine

Napravljena na Univerzitetu u Singapuru, Nadine je socijalni robot sa artificijelnom inteligencijom i realističnim izgledom, koji može da komunicira sa ljudima. Izgled i ime dobila je po direktorki odseka za robotiku, a sposobna je da pamti i prepoznaje osobe. Sa osmehom gleda pravo u oči onoga s kojim komunicira, dok je u stanju da se seti i prethodnih razgovora. Nadine menja raspoloženja na osnovu teme o kojoj se govori, pa se smatra da će jednog dana postati lični asistent na poslu i u kući.

Geminoid DK

Intelligent Robotics Laboratory iz Osake napravila je ovog šokantno realističnog humanoidnog robota. Lik je urađen po uzoru na robotičara Henrika Šarfera, a prototip je koštao 200.000 dolara. Hiperrealističan izgled lica, kože, kose, zuba i precizna mimika, kreirani su sa idejom da Geminoid DK proučava ljudske emocije i reakcije nastale nakon susreta sa ovim robotom koji izgleda kao stvarna osoba.

Erica

Kao i robot Geminoid DK, Ericu je takođe stvorio Hiroši Išiguro, iz Intelligent Robotics Laboratory. Osim što ima milo realistično lice, Erica ume da preko njega prikaže empatiju i razumevanje. Ona bez problema pomera lice, glavu, vrat, ramena, ruke i struk. Prepoznaje glas, locira gde se osoba nalazi, i poseduje treking sistem koji registruje pomeranja.

Junko Chihira

Toshiba trenutno radi na usavršavanju androida koji govori tri jezika. Iako Junko Chihira nije naročito agilna, poseduje neverovatne interaktivne sposobnosti, kao i širok spektar ljudskih facijalnih ekspresija. Trenutno se nalazi u jednom turističkom informativnom centru u Tokiju, gde se posetiocima obraća na tri jezika – engleskom, kineskom i japanskom. Sintetička tehnologija njenog govora uskoro će omogućiti da razume pitanja i odgovara na njih.

Petman

Boston Dynamics i Ministarstvo odbrane SAD kreirali su ovog humanoidnog robota kako bi testirali zaštitnu odeću. Senzori u Petman-ovoj veštačkoj koži reaguju na različite hemikalije koje se probiju kroz zaštitno odelo. On stimuliše ljudsku psihologiju tako da menja temperaturu tela i znoji se. Petman ima sjajan balans, može slobodno da se kreće i hoda. Odelo koje prođe njegov test nosiće vojnici i oni koji su zaduženi za brzo reagovanje u ekstremnim uslovima.

Asimo

Honda je pre 18 godina osmislila ovog čuvenog robota. Međutim, on je vremenom usavršavan, pa je dobio na neverovatnoj lakoći, gracioznosti i preciznosti pokreta. Kreće se bez problema, trči, penje se i silazi niz stepenice, skakuće na jednoj nozi, šutira loptu, otvara flašu i sipa piće direktno u čašu. Kako bi ovo postigao, ima bezbroj senzora u ruci koji ga instruiraju da prepoznaje objekte, registruje njihovu težinu, i zna kako da rukovodi sa njima. Ukratko rečeno, Asimo je definitivno jedan od trenutno najnaprednijih robota na svetu.

  • 0 Comment(s)
Be the first person to like this.