Categories

Posted: 2019-03-10 07:00:37

Sledeći put kada budete putovali avionom, obratite pažnju na četiri crna ili crvena trouglića koja se nalaze iznad prozora sa obe strane aviona u ravni sa krilima. Ona vama verovatno ništa neće značiti, ali zato stjuardesama hoće.

Ukoliko priđete sedištima iznad kojih se nalaze trouglići i pogledate kroz prozor, primetićete da su oni u istoj ravni sa krilima, jedan trouglić sa prednjom ivicom, a drugi sa zadnjom ivicom krila aviona.

Kada pilot ili stjuardese moraju da pogledaju krila (zbog problema kao što je na primer led) nalepnice trouglića se ponašaju kao putokazi, pa osoblje aviona ne mora da se izvija iznad glava putnika koji sede kako bi pronašli najbolji ugao pod kojim se vide krila.

Kada je već reč o krilima, neki putnici (koji imaju problema sa mučninom) u njima nalaze i spas za svoj problem.

Naime, krila predstavljaju centar gravitacije na većini aviona i samim tim, ukoliko sedite na sredini, baš kod krila, osetićete najmanje turbulencija.

Takođe, stjuardese imaju običaj da ukoliko kapacitet aviona nije popunjen, prebace putnike na sedišta kod krila aviona, jer se na taj način bolje balansira avion koji zato troši manje goriva.

  • 0 Comment(s)
Be the first person to like this.