Kategorije

Postavio: 2018-12-01 23:07:00

Dizajnerski studio SCMP iz Pariza osvojio je Interieur Award, nagradu za sistem osvetljenja koji se oslanja na estetiku Međunarodne svemirske stanice i savremene aeronautike.

Dorval rasveta je dostupna kao luster, zidna i stona lampa. Svaka verzija poseduje identične 11 x 11 centimetara velike glave, kreirane iz jednog komada ojačanog aluminijuma. Viseća rasveta dolazi sa četiri glave raspoređene oko cilindra fiksiranog na pravougaono jezgro okruglih ivica, nalik elementima na satelitima ili svemirskim stanicama.

Svaka glava je rotirajuća i može preusmeriti svetlo, a cilindar se takođe može okretati i prilagođavati. Luster je originalno napravljen kao prototip za galerijsku upotrebu. "Bili smo potpuno slobodni pri kreiranju oblika i nameni objekta, pa smo odlučili da napravimo lampu zasnovanu na estetici vazduhoplovstva i svemirskih brodova i ovakvoj ideji", objasnio je Sebastijan Clucel, koji vodi SCMP Design Office.

"Međunarodna svemirska stanica NASA takođe je bila dobra referenca za nas", rekao je. Originalni dizajn primećen je prvi put na pariskom sajmu od strane Semjuela Lamberta, iz kanadske firme Lambert et Fils, koji je pomogao dizajnerima da razviju proizvodnu verziju. "Napravili smo prvo viseću rasvetu sa četiri različite glave koje mogu da se kreću u različitim pravcima, tako da možemo rotirati svetlo svuda u prostoru, da ga učinimo diskretnijim ili učinimo direktnijim", rekao je Clucel.

Stona lampa poseduje jednu glavu smeštenu na specijalno tretiranom postolju, kreiranom od dva tanka cilindra i kružne baze. Sa druge strane, trakaste verzije ove rasvete mogu dobiti nekoliko izvora na horizontalnom jezgru, namenjenom smeštanju na plafon putem kablova sa svakog kraja.

Zadnja strana glave je podignuta da radi kao hladnjak, što znači da svetlo ostaje prijatno na dodir, čak i ako je LED unutrašnjost uključena ceo dan. Poklopac akrilnog stakla sa suptilnom rešetkom pomaže u difuziji svetlosti. Svaka verzija dizajna ima toplo i hladno podešavanje svetlosti kako bi omogućilo korisniku da promeni efekat osvetljenja.

N.V.T.

Izvor Dezeen

  • 0 Comment(s)
Be the first person to like this
Budite prvi koji će ovo komentarisati