Kategorije

Postavio: 2018-12-01 10:30:15

Zakon o poreklu imovine ispitivaće imovinsko stanje svih sadašnjih i bivših političara, direktora i opštinara koji su bili na položaju tokom poslednjih 10 godina i u tom periodu je stekli

Mnoštvo sadašnjih, ali i bivših državnih funkcionera, političara, poslanika, opštinara i direktora javnih preduzeća upalo je u paniku nakon što su iz Kurira saznali da će do 15. januara 2019. biti usvojen zakon o poreklu imovine, po kojem će napokon morati da objasne kako su stekli bogatstvo!

Ovaj zakon će ispitivati imovinu političara i državnih funkcionera deset godina unazad, što znači da će i svi oni koji su bili na funkcijama od 2009. godine morati da dokažu da li su sve stekli na legalan način, saznaje Kurir.

– Ukoliko se utvrdi nesrazmera između nečijeg načina života i prihoda, ta osoba će morati da objasni kako je stekla novac. Neki korumpirani sadašnji, ali i bivši funkcioneri su sada u neviđenom strahu jer su svesni da će morati da kažu kako su preko noći, najčešće otkad su počeli da se bave politikom, stekli avione i kamione – kaže izvor Kurira i dodaje:

– Građani su se godinama pitali kako neki funkcioneri dobijaju zvaničnu platu oko 1.000 evra, a žive u vilama na Dedinju, voze besne automobile, dok im na ruci blistaju „roleksi“! E pa sad će morati da objasne kako… U javnosti se godinama priča da su se neki političari obogatili na funkcijama, a sada će to moći i da se dokaže.

– Ideja je da država dokaže da funkcioneri poseduju neku imovinu, a onda će oni morati da objašnjavaju odakle im. Mora da postoji neki dokaz kako je sve stečeno. Proveravaće se i imovina srodnika funkcionera, tako da više neće moći da prođe ona priča „ma to mi je od žene“ ili „sestrić mi je kupio“! Takođe, ako neko ne uspe da dokaže poreklo novca i ako se utvrdi da je imovina stečena korupcijom, uzimanjem mita, trgovinom uticajem ili ako je došlo do utaje poreza, svi oni biće uhapšeni i procesuirani – kaže naš izvor.

Ipak, većina funkcionera koje smo pozvali rekla nam je da podržava donošenje ovog zakona. Tako je direktor „Koridora Srbije“ Zoran Babić kazao da nema čega da se plaši i da je uvek za institucionalnu proveru lične imovine i poslovanja.

– Tom kontrolom trebalo bi da budu obuhvaćeni svi, naročito oni koji su od trgovaca žvakama postali najveći medijski tajkuni tokom mandata gradonačelnika poput Dragana Đilasa ili Vuka Jeremića, koji se bavio koječime po svetu. Svi bez izuzetka morali bi da budu provereni – kaže Babić za Kurir.

Izvor: Kurir

  • 0 Comment(s)
Be the first person to like this
Budite prvi koji će ovo komentarisati