Categories

Posted: 2017-09-17 11:03:45

Koja je prva stvar koju uradite kada odete na plažu? Namežete kremu za sunčanje, zar ne? Naravno, to je ono što svi rade jer se boje jakih UV sunčevih zraka. 

Foto: Guliver/Thinstock
Foto: Guliver/Thinstock

Dakle, i pre nego što leti zakoračimo na sunce, obavezno se preventimo namažemo kremom koja u sebi sadrži određen faktor i na taj način nas štiti.

Međutim, u poslednje vreme, mimo leta, sve češće se priča o tome kako UV lampe, koje koriste mnogi kozmetički saloni, nisu dobro za našu kožu. Lampe u kojima nam se steže gel lak na noktima izgledaju bezopasno, zar ne? Međutim, izgleda da sa sobom nose određeni zdravstveni rizik.

Doktor Kris Adigun sa njujorškog medicinskog univerziteta tvrdi da korišćenje UV lampi, pa čak i na rukama, koži šteti isto kao i solarijum, koji mnogi koriste.

Pročitajte i… Greška koju mnogi prave nakon pranja zuba poništava efekat kaladonta

On kaže da postoji i razlog za to. Naravno da zraci ne mogu da spale kožu kao UVB zraci, ali prodirući u kožu mogu da oštete DNK i kolagen. To dalje može dovesti do prevremenog starenja i povećava rizik od raka kože.

Studija iz 2009. godine pokazala je kako su dve žene imale veoma neprijatna iskustva. Dobile su tumore kože na rukama zbog preteranog izlaganja UV lampama. Prema istraživanju objavljenom u JAMA Dermatologiji, nijedna od njih u ranijoj porodičnoj istoriji nije imala tumor kože.

Ako ste zabrinuti zbog izloženosti UV zracima ili zdravlja svojih noktiju, najbolje je da razgovarate sa dermatologom koji u tom svetu ima više iskustva.

  • 0 Comment(s)
Be the first person to like this.